Landschapsplan Engelermeer, 's-Hertogenbosch

Ontwerp: 2013 | BuroKruit i.s.m. Uarchitects

Projectarchitect: Esther Kruit, Anouk Langeveld

Status plan: Prijsvraaginzending OMLOOP | genomineerd

 

Prijsvraag was georganiseerd door het architectuurcentrum BAI i.s.m. de gemeente s’Hertogenbosch. In onze inzending voor het landschapsplan rondom het Engelermeer is de westzijde van het Engelermeer ontdekt als recreatiegebied met stadsparkallure.

De Omloop vormt de nieuwe recreatieve route rondom het Engelermeer. Vanaf één van de negen entrees kan je via de Omloop en informele onverharde routes het nieuwe parkgebied ontdekken. De Omloop loopt o.a. langs de nieuwe haven met het markante watersport paviljoen. De haven heeft een eigen entree en parkeerterrein aan de Engelenseweg.

Aan de noordzijde zijn nieuwe zandstrandjes gemaakt met steigers en een speeleiland. De nieuwe recreatieve waterverbinding van het Engelermeer met de Maas en de “Moerputten” maakt het pallet aan watersportmogelijkheden compleet. Deze blauwe verbinding wordt gekoppeld aan een natte natuurverbinding bestaande uit rietlanden, moerassen en waterlopen.

De aanwezigheid van een nieuwe afslag Vlijmen | Engelermeer geeft het gebied metropolitane allure. Het grote open veld langs de snelweg, op zeer korte afstand van hartje Den Bosch is een fantastische plek voor bijvoorbeeld openluchtconcerten.

Het Engelermeer wordt eindelijk volwassen!